כל מה שרציתם לדעת ולא העזתם לשאול על ניתוח קטרקט עם תסמונת הקשתית המדולדלת
IFIS - Intraoperative Floppy Iris Syndrome

זוהי תסמונת נדירה המופיעה ב 1-2%  מניתוחי הקטרקט וקשורה לשימוש עכשווי או קודם בתרופות מסוג חוסמי אלפא1, הניתנות לגברים כטיפול לתופעות  הנובעות מהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית. בחלק מהמטופלים התסמונת עלולה להופיע גם חדשים ושנים לאחר שחדלו ליטול את התרופה. שכיחות התסמונת בקרב המטופלים בחוסמי אלפא1 נעה בין 38-90% במחקרים שונים. יתר לחץ דם מגביר כנראה את הסכון.
תסמונת זו תוארה לראשונה בשנת 2005 ע"י מנתח אמריקני בשם David Chang כסיבוך של ניתוח קטרקט הקשור לשימוש קודם בתרופה Tamsulosin (Flomax/Omnic). התסמונת עלולה להפיע גם בהקשר לתרופות נוספות מקבוצה זו כגון XATRAL, CADEX ,AVODART(גם נשים עשויות לקבלCADEX  לטיפול ביתר לחץ דם)אך כנראה בשכיחות נמוכה יותר.
התרופות ניתנות להרפיית השרירים בערמונית ובצוואר שלפוחית השתן אך גורמות גם להרפייה וניוון של שריר הקשתית האחראי להרחבת האישון. התסמונת כוללת מספר מרכיבים, המשותף לכולם הוא חוסר הרחבה מספקת ו/או היצרות מתגברת של האישון במהלך הניתוח וכן אלסטיות ודלדול של הקשתית, אשר נוטה להסתבך במכשירי הניתוח או לבלוט מהחתכים המתבצעים בעין. כתוצאה מכך עולה הסיכון לסיבוכים שונים בניתוח עד פי עשרה לעומת אנשים שלא נחשפו לתרופות אלו. התסמונת יכולה להופיע בדרגות חומרה שונות , לעתים  גם בשתי העיניים של אותו מטופל, ואין דרך לצפות זאת מראש.