עולם הרפואה המודרני מציע מגוון רחב של פיתרונות לבעיות שבעבר היו בגדר גזר דין בלתי ניתן לשינוי. כך, היום ניתן לשחזר את חדות הראייה בצורה משמעותית ולצמצם במידה רבה את התלות במשקפיים בגילאים מאוחרים. האפשרות הזאת חשובה במיוחד לאנשים מבוגרים הממשיכים לנהל אורח חיים פעיל, שעבורם אובדן חדות הראייה מסמן אי נוחות וגם זקנה.

היתרונות הרבים של עדשות מולטיפוקאליות
עדשות מולטיפוקאליות זהו פיתוח חדשני – מדובר בעדשות תוך-עיניות הפועלות בו-זמנית למיקוד קרוב ורחוק כאחד. היתרון הגדול ביותר של עדשות תוך-עיניות לעומת עדשות דומות במשקפיים, זה העובדה שבמשקפיים חצי העיגול העליון אחראי למיקוד לרחוק, והחלק התחתון – למיקוד לקרוב. אך המשקפיים הינן סטאטיות, ומספקות אך ורק ראייה קדמית, בעוד שגלגל העין הינו דינאמי ביותר ויכול לראות בצורה הרבה יותר רחבה. השתלה תוך-עינית של עדשות מולטי פוקאליות מאפשרת לנצל בצורה מיטבית את הפיתוח הזה, ולהפחית בצורה משמעותית את הצורך במשקפיים. סביר להניח שמדי פעם עדיין יהיה צורך במשקפי קריאה, למשל, אך באופן כוללני, הראייה משתפרת בצורה משמעותית.
האם קיימים סוגים שונים של עדשות אלה?
כן, רוב העדשות המושתלות כיום הינן עדשות ביפוקאליות שמאפשרות ליצור על רשתית העין שני מוקדים בו-זמנית. אך באופן טבעי, הרשתית מסוגלת ליותר מוקדים, ולכן יש כיום עדשות המאפשרות ליצור אפילו שלושה מוקדי ראייה ואפילו לשנות מאחד לשני באופן זורם ובלתי מורגש – בדיוק כפי שעושה עדשה בעין בריאה.
למי מתאימים פתרונות אלה?
על מנת לברר האם אדם מסוים יכול ליהנות מיתרונות של עדשות מולטיפוקאליות, חשוב לבצע בדיקות מקיפות קודם כל על ידי רופאי עיניים ורופאים כלליים. מדובר בהליך שבדרך כלל מתבצע בזמן ניתוח קטרקט, אך לא בהכרח. בכל אופן, חשוב לזכור שכל מקרה לגופו. רופאים סבורים שפיתרון זה מתאים מאוד לאנשים שזקוקים יותר לראייה מרחוק – פעילות ספורטיבית מגוונת, נהיגה וכו'. אך אדם שדרושה לו ראייה חדשה של פרטים קטנים ועדינים, יש שיגידו שמשקפיים מהווים פיתרון מתאים יותר עבורם.
פתרונות הראייה המודרניים מספקים הקלה משמעותית בבעיות הראייה ומשפרים את איכות החיים של אנשים בגילאים מאוחרים וצעירים כאחד.

כתבה בY-NET על עדשות מולטיפוקליות בניתוח קטרקט